Borduren in de Achterhoek

Borduren is het maken van versieringen met naald en garen op textiel. Het is een kunst die al bestaat sinds de mensheid stoffen gebruikt. Want over de hele wereld wordt naar schatting vanaf 3000 v.Chr. borduursels aangebracht op weefsels. Nou laten we dat nog even blijven doen!

Wij hebben alles wat u nodig heeft voor borduren; borduurgaren, borduurstoffen en borduurnaalden.

Borduren

Voor het borduurgaren gebruiken wij borduurgaren van hoge kwaliteit. Daarom gebruiken wij hiervoor borduurgaren van DMC. Het meest gebruikte borduurgaren ter wereld, voor de mooiste creaties. Wij hebben alle kleuren in ons assortiment

Geschiedenis van het borduren!

Vrijwel alle stoffen kunnen gebruikt worden om op te borduren. Welke stof er gebruikt wordt, hangt af van de techniek en de toepassing van het borduurwerk.

Linnen is een weefsel dat van vlas- of hennepgaren is gemaakt. Bovendien kan de dikte van de draden verschillen.

Kaaslinnen is losser geweven en heeft een dunnere draad. Bovendien is linnen geschikt voor het borduren van aftelbare patronen met splijtgaren.

Aïda heeft een speciale weefbinding, waardoor er weefselbosjes ontstaan in plaats van weefseldraden. Het is een gemakkelijk aftelbare stof die geschikt is voor kruissteekborduurwerk met splijtgaren.

Hardangerstof is fijner dan aïda en is dubbeldradig. Het is speciaal ontworpen voor de traditionele Noorse borduurtechniek Hardanger.

Alle borduurstoffen zijn in verschillende dichtheden te krijgen, hierbij is het aantal draden per centimeter verschillend.

Borduurstoffen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar vaak worden lichte kleuren gebruikt zoals wit, ivoor en crème.